wijnhandelaar Wine & Co legt uit: 11 populairste druivenrassen + smaakoverzicht

Er zijn zo’n 350.000 wijnsoorten in de wereld. Als je geen wijnkenner bent kan dit best wel tricky zijn om je wijn online te bestellen. Met dit in gedachten, hebben wij een lijst samengesteld met de populairste druivenrassen. Zo kun jij je focussen op je bezoekers tijdens een kaas en wijnavond en hoef je dan ook niet te stressen over de wijnkeuze 🙂 

wijnhandelaar wineco

Wijn wordt gemaakt van… druiven. En die druiven, die zijn heel bepalend voor de smaak van de wijn. Sommige wijnsoorten zijn heel soepel en fruitig terwijl andere krachtig en vol zijn. Maar welke druif is nu verantwoordelijk voor welke smaak? Alles over de 15 bekendste wijnsoorten en hun bijbehorende smaken.

Witte wijnsoorten van licht tot vol

 1. Pinot Gris
 2. Pinot Blanc
 3. Grüner Veltliner
 4. Riesling
 5. Sauvignon Blanc
 6. Verdejo
 7. Chenin Blanc
 8. Airén
 9. Gewürztraminer
 10. Viognier
 11. Chardonnay

Pinot Gris

Wijnsoort die ook wel bekend staat als Pinot Grigio. Het is een lichte, droge wijnsoort die veel voorkomt in Duitsland, Italië en Hongarije. De Duitse Pinot Gris is wat voller dan de Italiaanse Pinot Grigio. Herken hem aan een lichte mineraliteit, het lijkt soms wel alsof er een heel fijn bubbeltje in zit. Pinot Gris kan heel vlak zijn, maar ook weelderig met aroma’s van bloemen, bessen en noten.

Pinot Blanc

De Pinot Blanc is een lichte wijnsoort die samen met Pinot Gris afstamt van de Chardonnay. Hij wordt vooral geteeld in Duitsland en Noord-Italië. Een Pinot Blanc is vaak iets voller dan een Pinot Gris en heeft aroma’s van niet te rijp fruit, als peer, lychee en appel. Verder herken je hem aan aroma’s als boterbabbelaar en amandelen.

Chardonnay

Misschien wel de meest bekende witte wijnsoort. Chardonnay druiven worden over de hele wereld aangeplant en laten zich gemakkelijk vinifiëren. Een Chardonnay kan dan ook licht en fris zijn, maar ook vol, romig en houtgerijpt. Typische Chardonnay aroma’s zijn perzik, tropisch fruit, citrusvruchten, boter, toast en ananas.

Grüner Veltliner

Een lichte, spannende droge wijnsoort uit Oostenrijk met veel zuren en best wat pit. De wijn is sappig en herken je aan zijn zuren en kruidigheid. Het lijkt vaak ook wel of deze wijn een licht bubbeltje heeft. Aroma’s die deze wijn kenmerken zijn peper en bessen.

Riesling

Een zeer aromatische wijnsoort uit Duitsland die wijnen oplevert van droog tot zeer zoet. Het is een lichte wijn met aroma’s van limoen, groene appel en jasmijn. Het aroma waar de Riesling om bekend staat is echter petrol. Dit aroma tovert een lach op het gezicht van menig Riesling fan.

Viognier

Een rijke, droge, witte wijnsoort die snel aan populariteit aan het groeien is. Oorspronkelijk uit Frankrijk, maar groeit nu ook veel in Californië, Australië en Nieuw-Zeeland. Viognier wijnen hebben een medium body en zijn te herkennen aan aroma’s als bloemen, abrikoos en perzik. Ze worden ook wel eens opgevoed op hout, waarna ze iets rokerigs kunnen hebben.

Sauvignon Blanc

Een zeer populaire en onvergetelijke witte wijn die bekend staat om zijn intense aroma’s en hoge zuren. Deze wijnsoort heeft in koude klimaten aroma’s van groene appels, grapefruit, buxus, kruisbessen en gemaaid gras. In warme klimaten openen de aroma’s zich verder en ruik je tropisch fruit en passievrucht.