Kaas en wijn combineren, maar welke wijn kies je nu bij kaas?

Iedereen weet dat kaas en wijn een hemelse combinatie vormen. Er gaat dan ook niets boven een lekker glaasje wijn bij uw kaasschotel! Toch is het niet altijd eenvoudig om uit te zoeken welke wijn bij welke kaas past, of omgekeerd.

Rode of witte wijn bij kaas?

Net als in Frankrijk is kaas ook hier een van de belangrijkste pijlers in onze culinaire traditie. België produceert namelijk verschillende kazen die heerlijk tot hun recht komen bij een goed glas wijn. Maar welke wijn kies je nu bij welke kaas?

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt is rode wijn moeilijker te combineren met kaas dan witte. De combinatie van rode wijn en een kaas met een uitgesproken smaak kan bijvoorbeeld al gauw slecht uitvallen. Het zout van de kaas accentueert immers de bittere tannines van de rode wijn, terwijl de proteïnen de fruitigheid ervan verzachten.

Wil je toch een kaasschotel met rode wijn combineren, kies dan voor niet te sterke of uitgesproken kazen. Of ga voor een rode wijn met weinig tannine, zoals Beaujolais en enkele pinot noir wijnen uit de Elzas.

Over het algemeen kunnen we stellen dat een witte wijn het beste bij een kaasschotel past. In witte wijn vinden we immers vaker aroma’s terug die je ook vindt in kazen, zoals hazelnoot, witte vruchten en boter.